söndag 28 augusti 2011

Ondeh-ondeh

Helt inspirerad av Poh's kitchen vill jag testa varenda recept de lagar! Det här receptet var enkelt nog att göra på kvällskvisten.


Ondeh-ondeh är en slags sötsak från Malaysia med skal gjort i klibbrismjöl (Glutinous rice flour), kokosmjölk, pandan-essens, fylld med palmsocker, kokad i vatten och sedan rullad i riven kokos. När man biter i dem rinner det söta och smälta palmsockret ut. Det finns otaliga varianter av ondeh-ondeh i olika smaker, färger och fyllningar och de finns lite varstans i Asien med olika namn. Det gemensamma är konsistensen på skalet som klibbrismjölet ger, mjukt och elastiskt.








Kyckling- och pistagekorma


Jag har länge velat ge mig på att lära mig laga en riktigt mustig och god indisk maträtt med massor av goda smaker, men har alltid blivit avskräckt när jag sett de långa ingredienslistorna med bland annat massor med kryddor.

Idag vågade jag mig att ge mig på detta recept på kyckling- och pistagekorma. Korma är en typ av mild curry med yoghurt, grädde och malda nötter. Så det var bara att bege sig ut och inhandla en massa kryddor. Det var inga "ovanliga" kryddor, utan allt fanns på Ica Kvantum. Receptet fick jag från Poh's kitchen, som är ett matlagningsprogram från Australien med en kinesisk-malaysisk programledare.

Det var riktigt kul att laga till den här rätten från scratch, med massor av smaker och dofter och nästan sjuka mängder av puréad lök. Det tog 1.5 timmar, och resultatet blev vi rätt nöjda med, vi var lite ovana med alla nya smakkombinationer till en början men vi gillade bara rätten mer och mer.

Nu när vi har köpt en massa nya kryddor kanske vi ska våga ge oss på fler indiska rätter i framtiden.

lördag 27 augusti 2011

Helg

Nu har det gått några dagar utan att jag har hunnit skrivit något här. Här är något av en summering av veckan som gått.

Bild från Råkultur via sushikartan.se

I onsdags var vi och J:s syster och mor på Råkultur och åt för att fira J:s systers födelsedag. Råkultur är en sushirestaurang och stjärnkrogen Esperantos systerrestaurang. Det var en trevlig upplevelse med himla bra mat - lite för Sverige ovanliga sushibitar, fint upplagt på bland annat träklossar och vi såg andra bord som hade beställt sashimi och fått in det tillsammans med kolsyreis som gav en effektfull rök över tallriken. Tyvärr var jag förkyld i början av veckan så mitt luktsinne hade inte återhämtat sig fullt, men jag tyckte ändå det var väldigt gott. Absoluta favoriten var temaki med soft-shell crab. Det var så gott att jag var tvungen att beställa in en till sådan. Jag kan verkligen rekommendera Råkultur, en av stans bästa sushirestauranger, och återkommer gärna.

Trevligast var ändå sällskapet och mest minnesvärt var när J:s mor ville ha hjälp med att betala med kort, och langade fram SL-kortet för att betala. :) Att den duktiga servitrisen tog hand om servetterna och fram flyger ett par hundralappar som J:s syrra gömt som dricks (vi hade inte betalat än), förlöste också ett gott skratt hos både oss och den vettskrämda servitrisen.

I torsdags var jag på gruppaktivitet (hos kund) och vi var Näsby Park Badplats och spelade kubb och hade picknick. Det var trevligt om något kallt, det är ju inte riktigt sommar längre.

Igår kväll var vi på "Power Off"-fest med kräftskiva på jobbet. Vi ska nämligen flytta till andra lokaler, visserligen till andra sidan gatan bara, men det är ändå sorgligt att lämna de lokaler vi hittills har varit i, där det har varit så charmigt och stort.

Idag har vi tagit det lugnt. Det var planerat att vi skulle åkt luftballong - J:s 30-årspresent från familjen. Tyvärr är det för kraftiga vindar för att flyga luftballong idag, så det har ställts in. Mycket tråkigt eftersom det är soligt och fint idag. Det blir nästa år vi får åka, det här var nämligen första lediga tiden i år, och det finns bara en enda plats ledigt vid nästa tillfälle, plus att det lider mot höst.

måndag 22 augusti 2011

Gurka nummer 2

Den här bjässen plockade jag för någon vecka sedan. 24 cm lång och 0.24 kg tung. Sylvassa piggar även här, något segt och tjockt skinn, men väldigt god.


Badrumsinspiration -handfat

Jag fortsätter med badrumsinspiration. Här är ett helt galet snyggt handfat från tyska Axor/Hansgrohe, designat av bröderna Ronan and Erwan Bouroullec. Kollektionen heter Axor Bouroullec, där badkaren är minst lika snygga.

Bild via Designboom

söndag 21 augusti 2011

Cupcakes

Ikväll hade vi besök av J:s kompisar med barn och hund. Mycket trevligt var det, och vi körde en favorit i repris, fondue! Dagen till ära bakade jag några cupcakes med italian meringue buttercream och testade mina nya tyllar.





Det blev några omförsök, först använde Wilton tyll 1M och hade haft marängsmörkrämen i kylen ett tag, så den var inte så smidig, utan "bröts" lite, så då var det bara att göra om. Jag är rätt nöjd ändå, för att vara första gången jag gör sådana där "glassvirvlar". Jag dekorerade "glassarna" med blommor i sugarpaste.

När jag sedan skulle göra rosor använde jag en större tyll än sist, Wiltons blombladstyll 104, men det blev inte så bra det heller, så då bytte jag till sist till den ännu större blombladstyllen, Wilton tyll 124. Rosorna är fortfarande riktigt svåra att få till, jag tror jag behöver införskaffa mig en blomnål till nästa gång.

lördag 20 augusti 2011

Lampor

Jag har inte helt lyckats övertyga J om att George Nelsons Bubble Lamp är den perfekta lampan för vårt vardagsrum än. Vilka andra fina lampor finns det då? De här kanske går liiite utanför vår budget, men de är ack så vackra att titta på ändå. Jag säger bara: "jag vill haaa!"

Clover lamp från italienska Kundalini har vackra former som efterliknar klöver. Bilder via HomeDosh.

Andromeda Suspended lamp, med LED-kluster som ljuskälla, är både vacker i sig själv och ger vackra skuggor. Designad av brittiske Ross Lovegrove för japanska lamptillverkaren Yamagiva. Bilder via designboom.

Söta lampor inspirerade av fåglar, Bird, designad av Zhili Liu i Shanghai. Det är en serie med lampor med namn som Sparrow (vänstra bilden), Dove (högra bilden) och Nightingale. Lampsocklarna är av benporslin som håller glödlamporna i olika vinklar. Bilder via HomeDosh.

Golv- eller bordslampor, Zero G, som ska stå för 'noll gravitation' har en ståltrådsram som håller upp lampan, vilket gör att lampan får en viktlös känsla. Designad av Sukwoo Lee och Dongjin Byeon för sydkoreanska sdesignunit. Bilder via HomeDosh.

LED Net, från italienska Artemide kan formas som en snöflinga. Bilder via HomeDosh.

Pampiga Kou Chandelier, 635 - 1400mm i diameter stora, består av ett gäng benporslinsstavar. Bilder via item.

Ljuskronan Neolione från tjeckiska BOAdesign Studio, är gjord av rör i borsilikatglas. Bilder via HomeDosh.


fredag 19 augusti 2011

Badrumsinspiration

I höst ska de byta stammarna hos oss - badrum och toa kommer att rivas. Föreningen kommer att stå för grunden (dvs själva stambytet, ventilation, gjutning av golv/väggar etc) och vi medlemmar står för resten, där det finns ett standardbadrum att utgå ifrån. För att veta ungefär hur vi vill ha det har jag börjat kolla på lite badrumsinspiration.

Jag snubblade över en sida där man minst sagt kan låta sig inspireras av helt overkligt fina badrum och drömma sig bort till badrum stora som halva vår lägenhet med utsikt att dö för och med Joakim von Ankas budget, Home-Designing. Här kommer mina favoriter:


Bildkällor: Bild nr 1-3, 4, 5, 6, 7, 8-9 via Home-Designing

I verkligheten har vi ett riktigt långsmalt och svårmöblerat badrum 4.19 x 1.42m, som nu är uppdelat i ett badrum utan toalettstol och en liten toa med handfat. I standardbadrummet vid stambytet är det inte någon vägg med dörr mellan toa och badrum, men om man vill kan man välja till det, men då kommer de att behöva sänka antingen hela taket med möjlighet till infälld belysning och dra ventilationen där eller så kan man ha ventilationskanal längs väggen för att uppfylla dagens ventilationskrav. Sedan är vitt kakel, grå klinkers och två handfat är också standard.

söndag 14 augusti 2011

Spritsinlärning

Bland mina nya baksaker så finns det ett tyllset (set med spritsmunstycken), och det köpte jag för att kunna lära mig göra rosor av frosting (glasyr på svenska), och inte rosor som är som är en enda virvel bara, utan lite mer verklighetstrogna med enskilda blomblad. Sådana rosor kan man göra för att dekorera till exempel tårtor och cupcakes.

Så här är mitt första försök, endast för att öva teknik och att testa på bara. Jag fuskade och köpte små muffins med citronsmak, och vispade ihop en glasskräm (marsansås + vispgrädde) som jag färgade rosa. Glasskräm ska för övrigt vara en god fyllning i tårtor, så det ska jag lägga på minnet.


Som vi ser så blev det inte så lyckat, jag misslyckades med starten av rosen, d v s mitten på rosen, man skall göra en kon av frosting först, och sedan göra blomblad runt omkring, och bladen kollapsade och blev rinnig för att jag inte hade lyckats vispa glasskrämen stabil nog. Jag gjorde ett försök först (bilden ovan) och hade lyckats göra hål i spritspåsen, så jag la över krämen till en annan spritspåse. Någonstans där kan jag ha förstört fluffigheten och stabiliteten på krämen. Sedan var min tyll alldeles för liten, jag hade velat ha en större, men har inte lyckats få tag på en innan helgen.


Cupcakes med topping av tveksamt resultat.

Hur som helst tyckte jag det var roligt, och jag lyckades få till blomliknande topping på mina cupcakes i alla fall (eller hur?). Nästa gång ska jag bemöda mig att baka riktiga cupcakes med frosting och köpa en större tyll. Vad kul det ska bli!

Långprommis

Idag (lördag) tog jag och J en långpromenad på 13.35 km, med start från Mälarhöjden, via Västertorp, Fruängen, Långbro och till sist Älvsjö, där vi tog pendeln och tvärbanan hem. Det tog 2.5 timmar och vi gick igenom en massa trevliga villaområden och suktade efter alla äppelträd som nu bär frukt. Vädret var strålande och jisses vad slut vi var sedan!

Vår promenadrutt
Väl hemma lagade vi quesadillas till middag, med stekt kyckling, paprika, lök, fajitakrydda, chunky salsa och riven ost. Vi tänkte ha i guacamole också, men avokadorna vi köpte vad dåliga. Vi la allt i tortillabröd och värmde i en brödtoast. Mums!

lördag 13 augusti 2011

Sockerfigurer

Som jag skrev igår kväll så har jag skaffat mig lite roliga bakprylar. Bland annat verktyg (s.k. utstickare) för att göra fjärilar och en näckrosform i silikon. Här ser vi mitt allra första försök. Jag har gjort dem i s.k sugarpaste, som man använder för att täcka tårtor och för att göra dekorationer och blommor. Sedan har jag använt mig av ätbart färgpulver för att färglägga dekorationerna.




Det var riktigt roligt att göra dessa, precis som att leka med modellera igen, och det skulle vara skoj att använda dem för att pryda tårtor och bakelser. Det skulle även vara roligt är att lära mig baka fina tårtor, skapa dekorationer och verklighetstrogna blommor och figurer framöver. Självklart måste jag göra sånt här några gånger till för att de ska bli bra.

Nedan är ett par kallor som jag gjorde på frihand och fritt ur huvudet, så de kanske inte ser exakt ut som riktiga kallor men så som jag tänker mig att kallor ser ut.... :)




Äntligen helg

Have a great weekend!

Första arbetsveckan efter fyra sköna semesterveckor har gått. En seg liten mjukstart där kroppen och hjärnan sakta försökt komma tillbaka till jobblivet och rutiner. Som att försöka ta sig ur en jetlag ungefär.

Utanför jobbet väntar massor med saker jag vill pyssla och syssla med. Bland annat har jag införskaffat en del spännande bakprylar.

Jag ser att det är en liten skara med folk som har hittat hit till Happy pie. Välkomna ska ni vara!

torsdag 11 augusti 2011

Kökscitat

Mina citat-vykort, "4xEatMe", från Therese Sennerholt är äntligen uppsatta i köket! Kolla även in hennes andra sköna och grymt snygga citattavlor och otroligt snyggt stylade miljöbilder för tavlorna. Miljöbilderna är stylade av Lotta Agaton, vars blogg jag följer dagligen.


Jag använde mig av gråprickig washi paper tape för att sätta upp dem. 


Ett test med grön-turkost washi paper tape gjordes först, men jag valde till slut den mer diskreta gråprickiga tapen.


tisdag 9 augusti 2011

Fjärilstavlor

Nu har de första tavlorna i vår lägenhet satts upp, eller rättare sagt, de är utplacerade eftersom det är rätt trixigt att borra i våra stenblandade betongväggar från 60-talet. Fjärilstavlorna är två av sex artprints i en box från Hagedornhagen som jag köpte på R.O.O.M idag. De får stå på mitt piano i vårt vardagsrum så länge.

Ljusfläcken på väggen är från tre spotlights på taket framför pianot för att lysa upp den svarta tapeten.

 Före: Två Voluspa-ljus och två kuddar från Mimou staplade på varandra. 
Vaserna är mina favoritvaser från danska Ditte Fischer och de får såklart stå kvar. 

 
Efter: Artprints från Hagedornhagen. 

Stenarna ligger på en svart träbricka under pianot och de har min mor plockat och släpat hem från Grekland till mig.

söndag 7 augusti 2011

Farligt god äppelpaj

Igårkväll bakade vi en favorit i repris. Vi fick med oss några Trelleborgsäpplen hem från Göteborg och bakade "Farligt god äppelpaj" igen.


Kanterna blev lite brända, så här är en bild bara på fyllningen och dekorationen av pajdeg. Dekorationen är gjord med hjälp av lövformade stansar (Piecrust cutters) som jag köpte på Williams-Sonoma i New York för ett antal år sedan.

En liten aubergine på G

Auberginen är ca 1.5 - 2 cm i diameter
Hurra! När vi kom hem från Götet upptäckte jag att en av mina tre aubergineplantor bar en liten liten frukt. Jag frösådde mina tre plantor i början av maj och bara en av dem, denna som bär frukt, har en lite större kruka (~17 cm i diameter), de andra två har mindre krukor (~12 cm i diameter). Hade vi haft mer plats på balkongen och mer jord hade de alla fått bo i större krukor.

Denna auberginesort, 'Pinstripe', ska ha ett lågt och kompakt växtsätt och ska ge små purpurfärgade frukter med vita strimmor. Plantan tycker jag är jättefin med stora fina blad, men till mitt förtret har bladen blivit ätna på under vår resa till Göteborg, så de största bladen är alldeles håliga. Idag hittade vi bovarna i dramat - två gröna larver som genast fick åka ut genom balkongfönstret.

Äggplantan 2011-07-28 och idag 2011-08-07.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...