söndag 25 november 2012

Mimmitårta

Här är Astrids tårta till hennes 2-årskalas. Astrids mamma Kajsa önskade något prinsessigt, nåt med Mimmi på och med rosa och lila till Astrid för det är hon förtjust i. Smakmässigt ville hon ha en tårta med ljusa tårtbottnar med passionsfruktsmousse (recept nedan) och jag kompletterade det med vit chokladmousse.

Minnie cake

Jag är inte så erfaren på att modellera ännu och kunde ha kommit mycket enklare undan, men jag gav mig på utmaningen att modellera en Mimmi. Jag gjorde en annan Mimmi först, som jag inte blev nöjd med, så jag gjorde om henne. Hon har lite vintage-Mimmi-drag i ansiktet från sidan så som Musse och Mimmi såg ut i tidernas begynnelse, men rakt framifrån ser hon lite mer modern ut. Hon har tydligen också ätit lite för mycket tårta. Men jag tror Astrid har överseende med det. ;)

Mimmi i den mest smickrande vinkeln

Dagen innan Kajsa skulle ha tårtan, fick jag ett meddelande om att hela familjen blivit sjuk, så jag fick frysa in tårtan så länge. Jag hade läst att det ska gå bra att göra så och hade inget annat val. Det visade sig att det gick alldeles utmärkt. Kajsa meddelade efteråt att fyllningen var god och att stora som små hade mumsat i sig tårtan.

Mimmi med korslagda ben, en födelsedagstårta och ett litet paket

Passionsmousse
Räcker till ett lager fyllning till 20 cm tårta

2 gelatinblad
8-10 passionsfrukter (1 dl passerad juice)
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Dela passionsfrukterna och gröp ur dem. Mixa fruktköttet snabbt med t ex en stavmixer för att frigöra saften från kärnorna, passera fruktköttet genom en sil och ta så många passionsfrukter att det blir 1 dl fruktjuice.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 4 minuter.
Häll hälften av passionsjuicen i en kastrull och värm försiktigt, lägg i gelatinet och smält. Ta lite av den kondenserade mjölken och rör ner i kastrullen för att temperera upp juicen (för att undvika klumpar i den färdiga moussen).

Vispa upp resten av den kondenserade mjölken och blanda med all passionsjuice. Vispa grädden fast och vänd ner i krämen. Låt fyllningen stå i kylskåpet ett par timmar innan tårtan fylls.

tisdag 13 november 2012

Miniprovsmakningsbröllopstårtor

Känn på den rubriken! Jag ska få äran att göra en bröllopstårta senare i år vilket ska bli jättekul! Så jag gjorde två små provsmakningstårtor i helgen. Det var två chokladtårtor, den ena med hasselnötsmousse och den andra med chokladfudge-frosting och nötkräm som fyllning. Grunden är min favoritchokladtårta från Call me cupcake och som jag har gjort vid flera tillfällen - den är saftig och syndigt chokladig!


Även om fokus låg på smaken, så kunde jag inte låta bli att dekorera dem lite, det är ju trots allt det som jag tycker är roligast med tårtbakningen.

En minitårta på ca 11 cm i diameter, med spetsbård och några enkla små blommor

White lace mini wedding cake

Den andra minitårtan pryddes av några glimrande snöflingor. Älskar snöflingor!

White snowflake mini wedding cake

söndag 4 november 2012

Halloween 2012

Halloweenfesten igårkväll var verkligen lyckad. De flesta hade klätt ut sig och alla verkade ha kul. Alla vi (jag och tre till) som förberedde festen var lediga dagen innan så vi hade god tid på oss att förbereda mat och bak. Här kommer en liten bildkavalkad på en del av det som bjöds, för vi hade även gjort vegetarisk pizza, köttfärspaj, vegetariska currypiroger och Pecorino-och parmaskinkasnurror.

Dessert- och matbordet i helhet
Favorit i repris - Cake balls med chokladmuffins och färskost
Min (Rödluvans) rekvisita som jag hade bakat och bjöd på:
Dinkelfrallor med fikon och pumpakärnor enligt Martin Johanssons recept.
Tunnbrödsrullar med fetaost, färskost och soltorkade tomater
Chokladcupcakes (vegan) samt pumpkin doughnut muffins med vit chokladfrosting 
Jennys havrebollsspindlar
Vanilla sugar cookies dekorerade med sugarpaste och kristyr
Kyrkogård med gravstenar (vanilla sugar cookies) med alla gästers namn på
på en browniebotten som Conrad Tyrsén lärde mig baka.
Jennys gazpacho i förgrunden

Kvällen avslutades med några hysteriskt roliga omgångar av sällskapsspelet "Med andra ord" och jag avslutar här med några bilder på oss som utklädda.

Jonas med zipper face vann både en vandringpokal för Bästa outfit (flest röster totalt)
och i kategorin Kvällens läskigaste outfit
Vandringpokalen som Jonas vann
Jag som zombie-Rödluvan. Den långa capen med luvan har jag sytt själv.
Hela gänget
(Klicka på bilden för att se den större)

torsdag 1 november 2012

Pre-Halloween 2012

För att undvika Alla helgons dag-rusningen på Skogskyrkogården nu i helgen, så var vi där redan förra helgen. Den här helgen ska jag och mina vänner ha Halloweenfest. Vi får se om vi lyckas toppa förra årets dessertbord. Vi började förbereda redan i söndags och i förrgår kväll sydde jag min outfit. Det här året blir det dock lite mer fokus på mat och mindre fokus på sötsaker så att man inte får en sockerchock av förra årets kaliber. Skoj blir det i alla fall! Happy Halloween gott folk!

Förra årets dessertbord, se inlägget om det här.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...