söndag 28 april 2013

Kinesisk födelsedagstårta

När Kayans far skulle fylla år fick jag äran att göra en tårta till honom. Det skulle stå pappa på kinesiska och 64. Jag fick lite tips på vad jag kunde ha på tårtan, guldklimpar och kinesiskt, och sedan fick jag fria händer. Innehållet skulle vara vegansk, chokladbotten med hallonmousse. Den här gången täcktes tårtan med röd marsipan blandat med lite sugarpaste eftersom den sugarpaste jag brukar köpa var slut. Dekorationerna gjordes i sugarpaste. Tårtan spacklades med smörkräm gjord på mjölkfri margarin eftersom den skulle vara vegansk.

Chinese birthday cake

Tårtans symboliska meningar
Den här tårtan är full av kinesiska symboliska meningar. Färgen röd är den kinesiska färgen för lycka, och guld eller gult var tidigare kejsarens färg, och står för rikedom och lycka. Denna färgkombination är därför mycket vanlig i kina. Tecknet i övre högra hörnet, 壽 [shòu], är det kinesiska tecknet för långt liv. De två guldklimparna är kinesiska guldtackor, som användes som valuta i Kina fram till 1900-talet. Nu för tiden används guldtacks-imitationer som en symbol för välgång i Kina. Ordet fisk, 魚 [yú], på kinesiska har samma uttal som ordet för överflöd, 餘 [yú] och då i meningen av allt positivt som lycka, rikedom osv.


Att skära ut kinesiska tecken
Tecknena för pappa, 爸爸, skar jag ut för hand. För att inte riskera att rucka på utseendet på tecknena och förvränga dem när jag handskas med dem använde jag mig av bakplåtspapper. Jag smörjde en bit bakplåtspapper med Crisco, ett vegetabiliskt fett och la utkavlad sugarpaste på det så att det sitter fast på bakplåtspappret. Därefter tog jag tecknet som jag skar ut från ett printat papper och la det spegelvänt på sugarpasten och skar ut tecknena. Jag tog sedan bort den överflödiga sugarpasten, penslade på lite ätbart lim på tecknena som satt fast på bakplåtspappret, placerade dem på tårtan och drog sedan bort bakplåtspappret. Den här metoden fungerar förstås även för att överföra andra svårhanterliga mönster till tårtor.


Tecknet för långt liv, fiskarna och de runda kantdekorationerna har jag gjort med utstickare som jag köpte i någon butik på Kitchen street när jag var i Hong Kong förra året. Äntligen fick jag användning av dem! Tidigare har jag bara använt mig av tecknet för dubbel lycka som jag också köpte på Kitchen street.


Alla dekorationer var gjorda med gulfärgad sugarpaste och handmålades med ätbar guldfärg, vilket tog sin lilla tid...

måndag 22 april 2013

Bondgårdstårta

Här är tårtan jag jobbade med förra veckan. Det var en överraskningstårta till bonden på Nämdö, där de håller kor, får och höns. Jag fick välja smaksättning på själva tårtans innehåll och valet föll på en favorit - ljusa tårtbotten med hallonmousse och vaniljbavaroise - nästan så att jag skulle vilja göra en till tårta bara för att få äta lite av den själv. ;)

Farm cake - bondgårdstårta

Jag tyckte den var jättekul att göra, och det gick att hitta massvis med härlig inspiration på nätet. Det var så roligt att göra djuren och allt det andra som var så färgglatt, jag kände mig som ett barn nästan och tårtan blev ungefär så som jag hade tänkt mig. Tårtan var 25 cm i diameter och 9 cm hög. beräknad till 22 bitar.






tisdag 16 april 2013

Tillbaka

Xihu - West lake, i staden Hangzhou

Efter att ha rest i 11 dagar i Kina över påsken och därefter varit sjuk en vecka (varken fjäder- eller knorr-relaterat), är jag nu åter igång med både jobb och tårtskapande med full entusiasm. En tårta i veckan de tre närmsta veckorna är det som gäller. Det ska bli så kul att själv få se resultatet av veckans tårta. :) Förhoppningsvis dyker en eller flera reseberättelser upp på bloggen varvat med lite tårta de närmsta veckorna för den som är intresserad. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...