söndag 28 april 2013

Kinesisk födelsedagstårta

När Kayans far skulle fylla år fick jag äran att göra en tårta till honom. Det skulle stå pappa på kinesiska och 64. Jag fick lite tips på vad jag kunde ha på tårtan, guldklimpar och kinesiskt, och sedan fick jag fria händer. Innehållet skulle vara vegansk, chokladbotten med hallonmousse. Den här gången täcktes tårtan med röd marsipan blandat med lite sugarpaste eftersom den sugarpaste jag brukar köpa var slut. Dekorationerna gjordes i sugarpaste. Tårtan spacklades med smörkräm gjord på mjölkfri margarin eftersom den skulle vara vegansk.

Chinese birthday cake

Tårtans symboliska meningar
Den här tårtan är full av kinesiska symboliska meningar. Färgen röd är den kinesiska färgen för lycka, och guld eller gult var tidigare kejsarens färg, och står för rikedom och lycka. Denna färgkombination är därför mycket vanlig i kina. Tecknet i övre högra hörnet, 壽 [shòu], är det kinesiska tecknet för långt liv. De två guldklimparna är kinesiska guldtackor, som användes som valuta i Kina fram till 1900-talet. Nu för tiden används guldtacks-imitationer som en symbol för välgång i Kina. Ordet fisk, 魚 [yú], på kinesiska har samma uttal som ordet för överflöd, 餘 [yú] och då i meningen av allt positivt som lycka, rikedom osv.


Att skära ut kinesiska tecken
Tecknena för pappa, 爸爸, skar jag ut för hand. För att inte riskera att rucka på utseendet på tecknena och förvränga dem när jag handskas med dem använde jag mig av bakplåtspapper. Jag smörjde en bit bakplåtspapper med Crisco, ett vegetabiliskt fett och la utkavlad sugarpaste på det så att det sitter fast på bakplåtspappret. Därefter tog jag tecknet som jag skar ut från ett printat papper och la det spegelvänt på sugarpasten och skar ut tecknena. Jag tog sedan bort den överflödiga sugarpasten, penslade på lite ätbart lim på tecknena som satt fast på bakplåtspappret, placerade dem på tårtan och drog sedan bort bakplåtspappret. Den här metoden fungerar förstås även för att överföra andra svårhanterliga mönster till tårtor.


Tecknet för långt liv, fiskarna och de runda kantdekorationerna har jag gjort med utstickare som jag köpte i någon butik på Kitchen street när jag var i Hong Kong förra året. Äntligen fick jag användning av dem! Tidigare har jag bara använt mig av tecknet för dubbel lycka som jag också köpte på Kitchen street.


Alla dekorationer var gjorda med gulfärgad sugarpaste och handmålades med ätbar guldfärg, vilket tog sin lilla tid...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...