lördag 7 juli 2012

150 års-tårta

I måndags fick jag ett mail på morgonen med en tårtförfrågan från samma vän som i december förra året beställde doptårtan. Mycket roligt att hans familj ville att jag skulle göra en till tårta till dem tyckte jag! Hur som helst så skulle hans mor, syster och mors farbror fylla 60 + 30 + 60 =150 år och de ville ha en födelsedagstårta till idag, lördag. Det var väldigt kort varsel, men jag bestämde mig omedelbart att ta chansen att göra en tårta och beställde genast hem sugarpaste och lite fler tårtverktyg.

Efter en del mail fram och tillbaka kom vi fram till att jag skulle göra en lyxig tårta med ljus botten för 25 personer, med hallonmousse-, lemoncurd och glasskrämsfyllning, täcka med en blandning mellan marsipan och sugarpaste och ha ett blomtema.

Så alla kvällar denna vecka har jag gjort tårta. Speciellt i torsdags och i går kväll, då jag satt till kl 04:00 inatt, och gick upp kl 07.30 igen för att göra det sista och hinna fota tårtan.

Födelsedagstårta

Det här blev resultatet - en tårta med rosa och vita rosor, några lila och vita blommor, på blå botten med guldfärgade handmålade detaljer, utsmyckningar, bokstäver och siffror. 24 cm i diameter och cirka 10 cm hög

Bokstäverna och siffrorna stansades ut med Windsor Clickstix som är som en linjal med ejektor på baksidan med embossingfunktion. Funkade väldigt bra faktiskt! Det enda var att embossingen  (präglingen) gjorde bokstäverna känsliga och svårflyttade när de väl satt på tårtan. Nästa gång skall jag inte trycka till ejektorn så att det blir embossat utan det blir vanliga enkla bokstäver utan den där kanten runt om.

Namnen på de som fyllde år + ålder runt hela tårtan. Än en gång jättelånga namn!När jag använde Linda Runns Tårtbitsuträknare, kom jag fram till att tårtan var i minsta laget. Så jag kompletterade med några cupcakes med lemoncurdfyllnig och hallon-creme cheese-frosting.Sommarmånaderna är verkligen tårtmakarnas värsta månader att göra tårta på. Min tårta svettades på grund av temperaturskillnaden mellan kylen och den varma rumstemperaturen och säkert för den höga luftfuktigheten också. :( Mycket förargligt! Jag hoppas innerligt att de blev nöjda med tårtan ändå.

Behind the scenes: 
Lite bonusbilder kommer här. ;)
Handmålning av kanten

Kanten i närbild

Stor och tung tårta!

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...