måndag 30 juli 2012

Mangodessert

Färsk mango med hemgjord mangoglass och med tapiokapärlor i kokosmjölk (西米露)
Nu är vi inne på andra veckan av vår semester. Förra veckan var vi några dagar i Göteborg för att hälsa på min borsas familj. Oturligt nog pajade AC:n i vår bil, så vi satt och höll på och smälta bort i 6 timmar, både på ditvägen och hemvägen. Första dagen var vi och badade i Sillviken (fast jag och Jonas satt mest i skuggan av en buske på stranden). Andra dagen åkte vi till Freeport outlet i Kungsbacka.

Hur som helst fick jag upp smaken för "西米露", en söt asiatisk dessert med små tapioka-pärlor i kokosmjölk. Tapioka är ett stärkelserikt mjöl utvunnen av kassava-roten. Tapiokapärlorna i desserten är små stunsiga lite geléaktiga genomskinliga kulor stora som laxrom. Till tapiokapärlsdesserten kan man till exempel servera med mango, pomelo eller honungsmelon.

Min svägerska gjorde desserten två gånger, och när jag kom hem gjorde jag ett försök då det blev som klister eftersom tapiokapärlorna är så pass stärkelserika. Med lite vägledning av min svägerska gick det lite bättre vid andra försöket.

Jag lyckades köpa en låda med nio pakistanska mangofrukter. De pakistanska mangofrukterna är helt underbart aromatiska och söta! Det är helt galet gott! Så jag gjorde även lite mangoglass för att ta till vara på all mango. Receptet jag hittade på mangoglassen var jätteenkel att göra. Mangosmaken i denna glass är dock inte så intensiv utan lite mildare.
Färsk mango med hemgjord mangoglass och med tapiokapärlor i kokosmjölk
Tapiokapärlor i kokosmjölk
1 dl Tapiokapärlor
1-2 l Vatten
400 ml Kokosmjölk
2 dl Mjölk
1 dl Socker

Skölj tapiokapärlorna med kallt vatten i en sil. Koka upp vatten i en kastrull och häll i tapiokapärlor, låt koka 10 minuter. Ta bort kastrullen från spisplattan, stäng locket och vänta 10 minuter. Tapiokapärlorna ska vara helt genomskinliga när de är klara. Häll pärlorna i en sil och skölj med kallvatten för att få bort överflödig stärkelse. 

Koka upp kokosmjölk, mjölk och socker och låt svalna. Blanda i tapiokapärlorna och servera kallt tillsammans med till exempel mango.


Mangoglass
3.5 dl hackad mango
2 msk socker
200 g kondenserad mjölk (sötad, halv burk)
4.5 dl mjölk

Puréa mangon tillsammans med sockret. Blanda ihop mangopurén med kondenserad mjölk och mjölk. Kör smeten i glassmaskin. Eventuellt behöver man dela upp smeten i två och köra den i två omgångar i glassmaskinen. 

Om man inte har en glassmaskin kan man hälla smeten i en grund låda och ställa in i frysen ett par timmar tills den blir lite halvfryst. Ta ut lådan och rör om tills den blir slät och krämig. Ställ in i frysen igen.


Skära upp mango
1. Ställ mangon på ena änden och skär längs kärnan med en böjlig kniv så att du får loss en halva utan kärna. 2. Vänd på mangon och gör samma sak med den andra halvan. 
3. Lägg halvorna med skalet nedåt och skär ett rutmönster i fruktköttet.
4. Tryck till skalen på baksidan och fläk ut fruktköttet.
5. Nu kan mangokuberna, som lossnar lätt, skäras loss med en kniv som får löpa längs skalet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...