tisdag 18 september 2012

Pärlans kola - recept

Till vänster: Vaniljkola strösslad med krossad polkagris
och till höger vaniljkola med havssalt
Kola från Pärlans konfektyr är de godaste kolorna jag ätit. Jag har länge velat testa att göra deras kola och i gårkväll hade jag tid över för det. Det gick rätt fort att göra, jag förberedde allt innan, dvs hällde upp alla ingredienser i de två kastrullerna man skulle använda. Jag visste dock inte i hur stor form man skulle hälla ut kolan i, så jag tog en hel bakplåt, så fick det rinna ut av sig själv. Sedan skar jag upp kolan lite på känn och det råkade bli dubbelt så många, hälften så små, kolor än vad receptet var ämnat till. Så det tog rätt så lång tid att slå in varenda kola.


Recept

Vaniljkola med havssalt (ca 40 st) 
3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
extra havssalt att strö på toppen

1. Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.
2. Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i en annan kastrull.
3. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned smör- och gräddblandningen. Det kommer att bubbla och fräsa.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader. Gör kulprov.
5. Häll upp smeten i en form och strö havssalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.

Receptet kan ses som ett grundrecept och istället för havssalt kan kolan smaksättas med choklad, nötter, kryddor, pepparmintsolja eller lakrits.

Receptet är hämtat från någon tidning för ett tag sedan... 


Vaniljkola med havssalt
(Mobilbild)

2 kommentarer:

  1. Ååå Pärlans kola, världens godaste! =) Tur att jag inte bor i sthlm, för när jag var där i sommras köpte jag kola för nästan exakt 500:- ooops!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är de oemotstådligt goda! Jag förstår att du passade på att köpa så mycket kola när du ändå var här i Stockholm. :) Men nu kan du kanske göra egna kolor med det här receptet! :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...