söndag 17 mars 2013

Kayans tårta - eller en tårtmakares mardröm

Såhär blev tårtan som jag gjorde en provtårta för. Undervåningen: laktosfri utan ägg, chokladtårta (se recept här) med vit chokladfluff och passionfruktsmousse. Övervåningen: vegansk chokladtårta med passionfruktsmousse. Den här gången använde jag Carlshamns "Luftig visp" gjord på havre istället för Alpros airy and creamy, vilket blev lite mer stabilt. Sedan kan jag däremot tycka att Alpros smakar bättre.

Cherry blossom kokeshi doll cake

Önskemålet utseendemässigt var en rosa tårta med cerisa detaljer och körsbärsblom. Som "bonus" gjorde jag en japansk kokeshi-docka också. Kvistarna tyckte jag var väldigt svåra att få till formen på. Jag hade en annan bild i huvudet när jag gjorde dem, så dem blev jag inte så nöjd med.


Cherry blossom cake

Kokeshi doll cake

Så till biten som blev det som rubriken antyder - mardrömmen. När vi gick med tårtan till min kompis fest såg jag att tårtan lutade mer och mer även fast vi höll kartongen rakt, tills den såg ut att luta lite för mycket. Den hade spruckit och kollapsat!! Så mycket tid, så mycket jobb som jag hade lagt på tårtan och så händer detta! :( Jag blev helt förtvivlad, den gick ju inte att rädda på något sätt.

Kollapsad tårta under uppskärning.

En ostadig tårtkartong, sådana som man får på konditorier, plus en lång promenad med en tung tårta är alltså inte att rekommendera. Kanske skulle jag även ha använt fler stödpinnar än tre, jag brukar använda fler men den här gången blev det bara tre. På bilden ovan kan man se hur den såg ut när den hade kollapsat. Sprickan i mitten till höger om kokeshidockan och hela tårtans lutning åt höger. Tur att man har så förstående, snälla och underbara vänner som tyckte att tårtan var god ändå och som gjorde att det inte kändes lika hemskt på festen...

4 kommentarer:

 1. För mig var det den PERFEKTA födelsedagstårtan jag kunde önska mig!!! Den var sååååå fin o sååå mumsig!! Tack för all hjälp med den.
  Kramar från en mycket NÖJD kund o vän :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men gulliga du Kayan! Tack för att jag fick förtroendet att göra din tårta. :)

   Radera
 2. Så vacker tårta! Vad duktig du är!

  Hälsning Anna
  www.iannasskafferi.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Anna! Vad glad jag blir av din kommentar. =)

   Hälsningar,
   Lyna

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...