söndag 3 mars 2013

Veganprovtårta

Den här tårtan gjorde jag förra veckan som en provtårta till en kompis som fyller år i mars. Hon är själv vegetarian och hennes mamma är vegan, dvs inga animaliska produkter, vare sig mjölkprodukter eller ägg. Jag ville testa hur det skulle bli innan det verkligen gällde och jag misstänkte från början att det skulle bli en riktig utmaning och det blev det.

Det är en äggfri chokladtårtbotten fylld med passionsmousse gjord på Alpro soya airy and creamy. Det var första gången jag använde den gräddersättningen så jag visste inte riktigt vad den skulle ha för egenskaper. Jag kan lova att de inte skojar när de säger "airy", den var som ett väldigt luftigt fluff hur mycket man än vispade. Inte alls som grädde som blir hårdare och hårdare och till sist smör när man vispar den. Jag fick alltså panik redan då, eftersom jag gärna vill ha en relativt stabil fyllning i mina tårtor.

"Smörkrämen", med det mjölkfria margarinet från Carlshamn, som jag gjorde för att spackla tårtan med, stelnade aldrig i kylen, så tårtan kollapsade på ena sidan när jag skulle täcka den, även fast jag gjorde en "damm" som jag fyllde med fyllning mellan tårtbottnarna. Därför ser den ut som den gör...

Vegan cherry blossom cake
Trots kollapset ville jag prova att dekorera den, och testa att göra grenar och körsbärsblom. Kompisen önskar sig nämligen en rosa tårta med rosa körsbärsblom. Jag testade därför mina körbärsblomsutstickare jag köpte i Hong Kong förra året. Hoppas man kan se att det är körsbärsblommor jag försökt efterlikna... De blanka partierna på kvisten uppkom när jag försökte limma dit körbärsblommor (med ätbart lim), men de hann inte torka utan föll av innan jag var tvungen att dra iväg med tårtan hem till min kompis. Som tur var blev tårtan uppskattad ändå, hon tyckte om både utseende och smak, vilket jag var väldigt glad och lättad för. :)

20 dm i diameter och 11 cm hög tårta med körbärsblom

Vegansk chokladtårtbotten
(Orginalreceptet, ljus vegantårtbotten, hittas här.)

5 dl mjöl
1 dl kakao
3 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 dl soja/havregrädde eller sojamjölk
3 dl sojamjölk

Rör ihop mjöl, kakao, socker, bakpulver och vaniljsocker. Vispa med elvisp ner matolja, sojagrädde och sojamjölk. Vispa ihop någon minut. Häll i en smord, bröad kakform (20 cm i diameter) och grädda i 175 grader 30-40 minuter. Känn med en provsticka om den är klar, provstickan ska då inte vara kladdig. 

3 kommentarer:

 1. BÄÄÄÄÄSTA TÅRTAN EVER!!!!!!! SUPERMUMSIG!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kayan! :) Supergulligt av dig att kommentera här.

   Radera
 2. Hej!
  Jag skulle gärna vilja ha din mailadress men kan inte hitta den här på sidan. Om du vill kan du skicka den till mig på bokforlag@abwerners.com, gärna så fort som möjligt.
  Mvh Hella

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...