lördag 22 juni 2013

På tårtfronten intet nytt, Midsommar och Banoffee pie

Nej, de senaste två månaderna har jag medvetet hållit mig lite lugnare med tårtbakandet. För att kunna hinna göra lite mer annat, för att kunna träna lite mer, för att kunna träffa vänner lite oftare, för att kunna vila lite mer.... Självklart älskar jag fortfarande tårtor, jag älskar att titta på vackra tårtor, läsa fina tårtbloggar och en tårta då och då är fortfarande jättekul att göra! Lite senare i sommar har jag i alla fall två tårtor inplanerade. Igår, på självaste midsommarafton, fyllde min Jonas år, men vad är det man säger om skomakarens barn...? Kanske gör jag en fin tårta till honom lite senare, i efterskott.

Hur som helst, det var ju som sagt midsommarafton igår. Hoppas ni alla hade en trevlig midsommar! För ovanlighetens skull höll vi oss inte till ute på Nämdö hos Jonas familj där man firar traditionell midsommar med sillunch och dans runt midsommarstången. Igår grillade vi istället med några vänner här i stan. Vi hade knytkalas och alla tog med mig så pass mycket mat att vi åt nästan konstant under hela eftermiddagen och kvällen och det hade räckt till minst dubbelt så många personer. Typiskt oss! Jag och Jonas tog med oss bland annat Jonas goda marinerade lövbiffsrullader med ost och bacon. Vilken kombination va? Hur skulle man kunna misslyckas med kött, smält ost OCH bacon på det? 


Fotbollsproffset i sällskapet lirar fotboll med grannbarnen


Plockepinn med full koncentration

På plats gjorde jag en Banoffee pie som jag velat göra länge. Det är en löjligt god paj med banan, vispgrädde och kolasås gjord på karamelliserad kondencerad mjölk. Kanske inte mitt stoltaste ögonblick rent utseendemässigt, men den blev väldigt mumsig och uppskattad! Som en bonus var den också väldigt enkel att göra med få ingredienser och enkla moment. Här har jag strösslat med lite vit choklad över eftersom det var det jag hade till hands, men man kan ta det man gillar, till exempel mörk choklad, hackad dajm, kaffepulver eller kanderade nötter.


Banoffee pie - recept
~12 bitar 

2 burkar karamelliserad kondenserad mjölk*
1 pkt digestivekex (400 gram)
175 g smör
3 skivade bananer
4 dl vispgrädde
50 g choklad till garnering

Krossa kexen till små smulor i en mixer eller för hand och blanda dem med smält smör. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en pajform. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
Fyll pajskalet med den karamelliserade kondencerade mjölken och lägg på ett lager av skivad banan. Spritsa eller bred på grädden och toppa med riven choklad.

-------------------------
*Karamelliserad kondenserad mjölk (även kallad Dulce de leche) finns nu för tiden färdigt vid bakhyllorna i välsorterade matvarubutiker, men man kan även köpa sötad kondenserad mjölk att koka kola av:
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den oöppnade kondenserade mjölken i cirka 2,5 - 3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre tid man kokar mjölken desto fastare konsistens. Ta upp burkarna och låt dem svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...