söndag 10 november 2013

Leos doptårta

Här är första tårtan på ett tårtuppehåll på nästan tre månader. En doptårta till lille Leo. Stalle och Sassas önskemål var en höstig tårta med lejonet från Diinglis eftersom Leo har en sådan snuttefilt som han älskar, en uggla som jag hade föreslagit samt sådana bokstavsklossar som jag gjorde till min första doptårta.

Smakmässigt skulle det vara chokladtårta med hallon. Jag gjorde då favvotårtan "Chocolate cake deluxe" från Call me cupcake med hallon-och chokladkrämen jag fick lära mig göra när jag hade tårtkursen med Conrad Tyrsén. Det skulle vara en 30-bitars tårta. Jag gjorde en tårta med två våningar, 20 cm i diameter - 15 cm hög, samt 15 cm i diameter - 12 cm hög.

Lion, owl autumn cake

Lejonet tog tre-fyra timmar att göra, och som tur var hade jag gjort den i förväg. Löven hade jag också gjort i förväg. Sista kvällen var jag nämligen uppe till kl 5 på morgonen för att täcka och dekorera tårtan. Täckningen krävde ett omförsök och blev ändå inte helt hundra, klossarna tog tid att göra och ugglan tog evigheter att göra.


På bilden ovan kan man se att grenen går från undre våningen och slingrar sig upp hela vägen till den övre våningen. Sockerpastan till grenen färgade jag mustigt mörkbrunt genom att ta brunt, svart, rött och lite orange på slutet, eftersom endast brun pastafärg gav en för ljus färg.


Löven är blandade lönn-, ek- och andra löv som jag gjort med hjälp av ett set som heter "Fall leaf piecrust cutters" från Williams-Sonoma som jag köpte för ett antal år sedan i New York. Jag har sedan använt mig av en "All Purpose Leaf Veiner Petal Craft" från Strössel och annat för att få den fina ådringen på bladen. Löven gjordes i gult, rött och orange för att sedan pudras med röd, grön och brun ätbar pulverfärg för att få liv och färgskiftningar.

Uggly har vi döpt denna lilla raring. :)

Inspiration till ugglan hittade jag på pinterest. Här har jag använt mig av tårformad utstickare (som Jonas gjort i sin 3D-skrivare) för att göra alla fjädrarna. Fjädrarna går i olika nyanser av blått samt lite turkos.

Diinglis Lejon i socker

Lejonet från Diinglis var lite knepig att modellera utifrån 2D-bilder. Hoppas den liknar originalet någorlunda.


5 kommentarer:

  1. ÅH WOW! Fantastiskt fin tårta!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Tjena Lyna,
    Jag inser att vi inte ens kommenterat här... Dåligt av oss....
    Vi (Jag och Sassa) blev jätteglada för tårtan och nu när Leo sover så har jag lite chans att ta igen dessa misstag.
    Om jag kommer ihåg rätt så blev vi lite trötta på att äta resterna av tårtan efter typ 5-6 dagars ätande efter dopet.
    Grattis på förlovningen också till både dig och Jonas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så hemskt mycket för att du tog dig tid att kommentera här! Bättre sent än aldrig. ;) Tack för gratulationen också! :)
      /Lyna

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...