Till vänster: Vaniljkola strösslad med krossad polkagris och till höger vaniljkola med havssalt |
Recept
Vaniljkola med havssalt (ca 40 st)
3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
extra havssalt att strö på toppen
1. Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.
2. Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i en annan kastrull.
3. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned smör- och gräddblandningen. Det kommer att bubbla och fräsa.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader. Gör kulprov.
5. Häll upp smeten i en form och strö havssalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.
Receptet kan ses som ett grundrecept och istället för havssalt kan kolan smaksättas med choklad, nötter, kryddor, pepparmintsolja eller lakrits.
Receptet är hämtat från någon tidning för ett tag sedan...
Vaniljkola med havssalt (Mobilbild) |
Ååå Pärlans kola, världens godaste! =) Tur att jag inte bor i sthlm, för när jag var där i sommras köpte jag kola för nästan exakt 500:- ooops!
SvaraRaderaJa, visst är de oemotstådligt goda! Jag förstår att du passade på att köpa så mycket kola när du ändå var här i Stockholm. :) Men nu kan du kanske göra egna kolor med det här receptet! :)
Radera