![]() |
Till vänster: Vaniljkola strösslad med krossad polkagris och till höger vaniljkola med havssalt |
Recept
Vaniljkola med havssalt (ca 40 st)
3 dl socker
1 dl glykos
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
extra havssalt att strö på toppen
1. Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.
2. Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i en annan kastrull.
3. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned smör- och gräddblandningen. Det kommer att bubbla och fräsa.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader. Gör kulprov.
5. Häll upp smeten i en form och strö havssalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.
Receptet kan ses som ett grundrecept och istället för havssalt kan kolan smaksättas med choklad, nötter, kryddor, pepparmintsolja eller lakrits.
Receptet är hämtat från någon tidning för ett tag sedan...
![]() |
Vaniljkola med havssalt (Mobilbild) |
Ååå Pärlans kola, världens godaste! =) Tur att jag inte bor i sthlm, för när jag var där i sommras köpte jag kola för nästan exakt 500:- ooops!
SvaraRaderaJa, visst är de oemotstådligt goda! Jag förstår att du passade på att köpa så mycket kola när du ändå var här i Stockholm. :) Men nu kan du kanske göra egna kolor med det här receptet! :)
Radera