söndag 21 juli 2013

Doptårta till Adrian

Här kommer semesterns första tårta. När Adrian skulle döpas fick jag stora äran att göra hans doptårta. Alex - Adrians mamma - och jag spånade tillsammans fram utseendet på tårtan och vi skannade igenom Pinterest och diverse tårtsidor för att hitta inspiration. Och innehållet? Ljusa tårtbotten med chokladmousse (receptet längst ner), hallonmousse och färska hallon, spacklad med vit choklad-smörkräm.

Baby elephant chevron cake

Chevronmönster (det "zick-zackiga") är mitt absoluta favoritmönster. Alex, som är fantastiskt duktig på att scrappa har jag tidigare sett använda mönstet i flera av hennes layouter så jag hoppades på att hon skulle nappa på idén, vilket hon gjorde. Vi funderade först på om inte chevronmönster var lite för strikt och elegant och kom till slut fram till att med lite olika pastelliga färger på mönstret så blir det istället livligt och glatt, vilket även speglar Adrians personlighet. Mer om hur jag gjorde chevronmönstret längre ner.


Det fick också vara en söt liten knubbig elefant på tårtan. Den här varianten på elefant är baserad på Style me gorgeous babyelefant och jag har sett den på flertalet tårtor på nätet tidigare. Jag tycker den är så bedårande och har alltid velat ge mig på ett försök på den. Inte nog med att jag gav den ett försök, jag gjorde säkert ett 20-tal försök innan jag blev någorlunda nöjd. Jag formade en elefant... inte nöjd, knåda om, formade en ny elefant, skarvar och sprickor... inte nöjd, knåda om och så vidare i flera timmar!! Gick och la mig efter kl 2 den natten. Modellering är fortfarande en utmaning, både att få till formerna på figurerna och att få en fin finish utan sprickor och märken.


Det blev en liten limefärgad pippi på huvudet på elefanten, blåa öron på elefanten och blå text för att matcha Alex dukning på dopet. Tårtan var 20 cm i diameter och 12 cm hög och räcker till 19 personer enligt tårtbitsuträknaren

Foto: Alex, http://colorsofalex.blogspot.se/

Foto: Alex, http://colorsofalex.blogspot.se/

Ett par miljöbilder från dukningen och dekorationerna på kalaset. Visst smälte tårtan in perfekt till de fina färgerna som Alex valt?

Chevronmönstret
Chevronmönstret skapade jag med en utstickare från Not just cakes. Den utstickaren jag har gav för breda remsor, så jag fick skära till dem i efterhand genom att skifta utstickaren i höjdled så att endast 3/5 av höjden var kvar, se bilden nedan. På bilden kan man även se min förberedda sugapaste som jag färgar in själv med sk pastafärg. Det gick åt lite mindre än fyra längder på den här tårtan. Jag valde att ha skarven mitt fram för att skippa ha två skarvar synliga på framsidan av tårtan, men det är en smaksak.

Chevronmönster med sugarpaste

The Mat
Nytt för den här gången är att jag precis har skaffat "the Mat" (orginal-varianten) som är två kavelmattor där man kavlar sugarpasten emellan för att täcka tårtorna med. Den är till för att sugarpasten inte ska bli torr medan man kavlar, man slipper pudra sugarpasten med maizena, för att hålla den dammfri och för att det lättare ska gå att täcka tårtan utan att lägga upp den utkavlade sugarpasten på kaveln eller armarna. Man kan alltså kavla och täcka tårtan i lugn och ro med the Mat. Jag tyckte att den fungerade bra, det enda var kanske att mattorna är så stora (75 X 75 cm) och lite svårhanterliga, men det är inget emot utkavlad sugarpaste med en så stor diameter. Jag kavlade säkert sugarpasten lite för tunt också, så jag råkade få ett par sprickor när jag täckte tårtan pga sugarpastens egentyngd. Med lite övning tror jag att the Mat och jag kommer att komma bra överens med varandra i framtiden. Det finns tre olika varianter att köpa här.

Chokladmoussen
Till chokladmoussen använde jag receptet jag som fick av Conrad Tyrsén när jag vann en tårtkurs med honom. Här kan man se en video på när han gör chokladmoussen. Moussen passar utmärkt till en moussetårta eller som tårtfyllning. Den här moussen är härligt fluffig och läckert chokladig och blir givetvis godare ju finare choklad man använder.

Chokladmousse - recept
Räcker till ett generöst lager i en 20 cm tårta.

225 g grädde
160 g choklad (65-70%)
75 g socker
20 g vatten
45 g ägg
50 g äggula

Vispa ägg ljust och fluffigt. Vispa grädde löst. Smält choklad över vattenbad till 45°C. Koka karamell av socker och vatten i en kastrull till 126°C. Vispa ner karamellen i äggen i en tunn stråle. Vispa tills det blir kallt. Blanda i lite grädde i chokladen för att kyla ner chokladen. Vänd försiktigt ner chokladen och till sist resten av grädden i ägg-och karamellblandningen.

2 kommentarer:

  1. I haven't understood the post (I'm italian) but it's so delicate, I love it! BRAVA

    SvaraRadera
  2. Vilken vacker tårta! Men hur fick du till den gröna fina färgen?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...