söndag 4 augusti 2013

Ruths tårta

När Kayan skulle hålla möhippa och födelsedagsfest för Ruth fick jag uppgiften att baka en tårta. Från början var det tänkt att det skulle bli en rolig tårta som skulle föreställa Ruth i hennes klänning. Det finns en bild på nätet där något par har en förvisso välgjord men rätt bisarr bröllopstårta föreställandes bruden. Jag kände inte att det var riktigt min grej att göra en sådan tårta utan gjorde istället en "fin" tårta med en mannekäng/provdocka med en klänning inspirerad av Ruths brudklänning. En tutorial för hur man får den plisserade effekten på tårtan kommer längre ner.

Innehållet blev ljusa tårtbottnar utan ägg, jordgubbscheesecakemousse (utan gelatin, recept längre ner), vit chokladfluff och färska skivade jordgubbar, spacklad med vit chokladsmörkräm täckt med dekorfondant. Tårtan var 20 cm i diameter och ~12 cm hög, vilket räcker till 19 bitar.

Wedding dress pleated cake
Sugar mannequin cake topper

Mannekängen gjordes i fyra delar. Hals-delen, överkroppen och underkroppen uppdelat i två. Proportionerna fick jag fram genom att jämföra mina sugarpastedelar med en bild på en kvinna i jungfruklänning. Jag var noga att inte göra delarna för tjocka eftersom sugarpasten tenderar att sjunka ihop lite när man torkar figuren i upprätt ställning. Jag gjorde själva kroppen med en grillpinne utan klänningen och lät det torka. När det hade torkat kunde jag klä mannekängen.


Bänken är gjord i en chokladform, "3D Garden Bench" som jag köpte när jag var i Dublin i fjol. Det var väldigt knepigt att få ut delarna ur chokladformen. Testade att frysa formen med sugarpasten en stund, men det hjälpte inte så mycket. Blommorna i buketten är gjord med en liten blomutstickare med ejektor, jag har därefter vikt ihop blommorna i fjärdedelar. Bandet till buketten är pudrad med ätbar pärlglans. Duvan är gjord med en utstickare med ejektor.

Tårtan med bara bänken, fin det med i all sin enkelhet

Till spetsen på tårtan har jag använt en lace mold som för övrigt är på REA just nu. Jag har inte använt hela spetsen som den kom ut från formen, utan jag har skurit ut den för att få den mindre och för att få en mer intressant form.

Plisserad tårta - steg för steg

Jag älskar plisserade plagg, så denna tårta fick bli täckt så för att få ett elegant uttryck. Så här gjorde jag, se även illustrationen nedan:
1. Kavla ut sugarpasten i en cirkel med en diameter som täcker tårtan. I detta fall 20+12+12=44 cm i diameter. Jag kavlade sugarpasten lite tjockare än vad jag brukar. Skär ut "pizzabitar" i sextondelar, dvs halvera, skär i fjärdedelar, åttondelar och sedan sextondelar.
2. Varje skiva/triangel hanterade jag genom att hålla den på vänster sida för att undvika deformering av högersidan som syns som själva vecket. Jag tog varje skiva och ställde högersidan på bordet lite för att få till en liten rundning av sidan för att simulera vecket. Man kan även dra med fingret längs sidan.
3. Sedan placerade jag "pizzabitarna" på tårtan medurs. Jag började med en skiva utan att trycka fast den på tårtan eftersom den ska vara omlott den sista skivan senare.
4. Placera nästa skiva till vänster, omlott, på den första skiva, med spetsarna pekande mot mitten på tårtans ovansida. I mitten på tårtan kommer det att samlas överflödig sugarpaste som man kan nypa eller skära bort. Ju tätare man sätter skivorna desto fler skivor är det som behövs. Ta sista skivan från den utkavlade cirkeln som mall till efterföljande skivor som behövs för att täcka klart tårtan. Den sista skivan sätts fast genom att försiktigt lyfta på och föra in under den första skivan som sattes dit. Täck mittenpartiet där triangelspetsarna möts med någon dekoration. Voilà, en tårta med plissserat utseende! För att få raka plisseringar kan man istället skära ut rätvinkliga trianglar.


Jordgubbscheesecakemousse - recept

Räcker till 1 lager för en 24 cm tårta

250 g frysta jordgubbar
1,5 dl vatten
2 dl gelésocker
150 g philadelfiaost
1,5 dl grädde
1 msk citronsaft

1. Koka upp jordgubbarna i vattnet tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos, tar car 20-30 minuter.
2. Häll i gelésocker och koka någon minut.
3. Låt svalna tills den är helt kall.
4. Rör ner philadelfiaosten.
5. Vispa upp grädden och vänd ner det i jordgubbsblandningen.
6. Låt stå i kylen en stund innan användning.

7 kommentarer:

 1. Vilken fin tårta! Älskar både bänken och mannekängen! Och tårtan! Hela en är jättefin helt enkelt! ;) Stort tack för beskrivningen också! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för din fina kommentar! Så glad jag blir. :)

   Radera
 2. Tack för hjälpen med tårtan! Det blev en perfekt avslutning på möhippan o början på firandet av Rutans 30-årsdag! Grymt snygg o god tårta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kayan! <3 Alltid kul att glädja andra. :)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Mm, cheesecakemousse lät gott! Blir fyllningen stadig? Jättefin tårta! :-D
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, den blev hyfsad stadig. Skulle kunna vara lite mer stadig. :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...