söndag 29 september 2013

Stambyte, del 1

En bloggpost för att minnas stambytet.

Så har större delen av vårt åtta veckor långa stambyte gått. 7 veckor avklarade, förhoppningsvis endast 1 vecka kvar. Vi har valt att bo kvar hemma (vart ska vi annars ta vägen?), bortsett från ett par helger då vi flytt till landet. Det har varit omständigt, jobbigt och i vissa fall vidrigt. Det vidriga fallet har enligt mig den temporära toa/dusch-vagnen stått för. både i avseende på hur äckliga folk kan vara (när de inte spolar) och att man måste springa ut varje gång man behöver gå på toa. Nu under sista fasen har fyra trappuppgångar behövt samsas om en toavagn. Hemskt är det om man vaknar på natten och behöver gå, värre är när det är kö och värst är det ifall man är magsjuk...

Toavagn med två badrum med toalett och dusch framför huset.

Vi har mest käkat ute, men har också haft stambytet som ursäkt för att träffa kompisarna och familj lite oftare och ätit med dem. Vi har kunnat laga enkel mat hemma, men det sker inte så ofta. Vi har spis, ugn och mikrovågsugn, men såklart inte vatten och avlopp. I trapphuset, utanför dörren har man satt upp en provisorisk diskho med varm-och kallvatten. Det blir mycket springande ut till trapphuset när man ska laga mat.
Provisorisk diskho med kall-och varmvatten utanför dörren i trapphuset.

De första två-tre veckorna var värst, då de rev och det var dammigt och smutsigt, även efter att man våttorkat golvet ett par gånger. Luften har varit dålig och man kunde känna spackeldamm på tungan och i halsen. Och ändå så har de satt upp plast för alla dörrar i hemmet. Vilket även det har gjort att det är omständligt att förflytta sig där hemma. Vi har heller ingen ström inne i vårt sovrum, då strömmen tydligen dragits genom badrummet. Bara att dra in en förlängningssladd med grenuttag och ha en liten bordslampa som belysning då...

Åtta flyttkartonger med allt från badrummet och en del från köket, 
plast för dörren och allmänt kaos i vardagsrummet.

Sedan hade vi en byggfläkt/avfuktare som stod och väsnades i badrummet dygnet runt i 8 dagar. I flera dagar luktade det avlopp hos oss, eftersom de kopplat in det och det stod öppet, men nu har de ställt in toa och limmat för, så det luktar inte längre avlopp. Vi är väldigt lättade att det här inte sker mitt under vintern, för det är så kallt ute varje gång man ska gå till toaletten men framförallt är det väldigt kallt inne hos oss. Så pass kallt att jag nu har dragit på mig en förkylning. De får tydligen inte slå på elementen under stambytet ifall något går fel och man då inte kan avgöra om det är byggbolagets fel.

 Bild 1: Dag 3. Inredning, kakel och golv borta. Bild 2: Dag 4. Mellanväggen borta.

Man kommer i alla fall grannarna lite närmre. Speciellt när man kunde se ner till dem genom stammarna ;-) men mest för att man träffar på de som har valt att bo kvar under stambytet lite oftare, till exempel på vägen till och från toavagnen. Stambytet har då varit ett hett samtalsämne.

 Bild 1: Dag 8. "Naket" badrum. Bild 2: Dag 10. Nya rör och ledningar. 
Grannarnas rör i vårt tak.

Lite spännande har det allt varit att varje dag komma hem och upptäcka vad som har hänt med ens badrum och kök. Vi har kunnat se nya saker varje dag, förutom några dagar nu när de har inväntat resultat från ljudnivåmätningar och allt stått still. På en dag rev de all inredning, nästa dag rök kaklet, dagen efter rev de mellanväggen mellan toaletten och badrummet, dagen efter det rev de golvet och så vidare, från rivning till uppbyggnad av stammar, el, väggar, golv och nytt nedsänkt tak. Nedsänkt tak får vi eftersom rören från grannarna ovan ska kunna få rätt lutning enligt dagens standarder plus att vi ska få tillräcklig med ventilation, också det enligt dagens standard.

 Bild 1: Dag 18. Nytt innertak på G och väsnande avfuktare längst ner i bild. 
Bild 2: Dag 25. Finspacklat och med fuktspärr.

Att upptäcka att de har spräckt väggen till hallen pga lättbetongen och gjort så att kokor av vägg har lossnat har kanske inte varit lika kul. Inte heller är det så kul att de kan komma inklampandes med nycklar in till lägenheten kl 06.00 för att "det har kört ihop sig" när de egentligen börjar kl 07:00.

Det verkar inte vara så jättemycket kvar nu. De har kaklat, lagt klinkers, monterat tvättställen med tillhörande möbler och satt dit en toalett. Nu verkar det saknas bland annat spegelskåp, beslag, överskåp ovanför tvättmaskin, spegel och spegelskåp.

Såhär fint vill vi ha det.
Beskuren bild från Noro

Vi ser hur som helst fram emot, eller rättare sagt, vi längtar efter ett nytt fint och fräscht badrum. Jag längtar också efter att kunna laga mat ordentligt och baka. Det ska också bli som en liten nystart med inredningen, både i badrummet och i resten av hemmet. Jag återkommer med före- och efterbilder när allt är klart och vi har fått i ordning allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...