Efter mitt allra första
semmelbak när det var fettisdagen, när det inte helt blev som jag hade velat, var jag bara tvungen att prova igen. Jag följde
Roy Fares (bl a Årets konditor 2010)
recept nedan, vilket jag även gjorde första gången. Den här gången gräddade jag semlorna med varmluftsfunktionen på ugnen, vilket verkade göra susen. Semmelbullarna blev gyllenbruna i tid, och jag slapp ha dem i ugnen lika länge som
sist, så de blev mycket saftigare. Jag använde mig också av nystött kardemumma och vilket lyft på smaken jämfört med gammal färdigmald kardemumma! På bilden är en liten minisemla, vilket jag gjorde alla semlor som - perfekt storlek när man inte har samvete nog att äta en hel normalstor semla. :) Jag har även lärt mig snitsen på att få ut ett trekantigt lite tjockare lock.
Semlor
Ingredienser
Beräknat för 14 portioner
Vetedeg |
Fördeg: |
200 g |
mjölk (2 dl) |
300 g |
vetemjöl (5 dl) |
25 g |
jäst |
150 g |
vetemjöl (2 1/2 dl) |
1 st |
ägg |
2 g |
salt (1/2 tsk) |
5 g |
kardemumma (1 msk) |
80 g |
smör |
80 g |
strösocker (1 dl) |
|
Mandelfyllning: |
500 g |
mandelmassa |
50 g |
mald mandel (1 dl) |
50 g |
hackad mandel (1/2 dl) |
5 g |
kardemumma (1 msk) |
20 g |
vaniljsocker (2 1/2 msk) |
90 g |
florsocker (1 1/2 dl) |
150 g |
mjölk (1 1/2 dl) |
1 liter |
grädde |
|
|
|
Fördeg:
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan det
med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills
fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
Blanda i
resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet,
sen lite snabbare i ca 4 minuter tills degen är välblandad. Dela degen
på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Runda bullar med händerna och
lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i
cirka 1,5 ? 2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8 min.
Mandelfyllning:
Blanda
samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i
lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel
fyllning.
Källa: Roy Fares recept från SVT-programmet Go'kväll.
Jag är imponerad över att du testar igen! Jag är sådan som helst vill att allt ska bli perfekt första gången jag testar annars får det vara! och de ser ju sjukt snygga och goda ut dessutom!
SvaraRaderaTack Nina! Vad kul att du hittade hit!
RaderaKänner igen det där med att vilja att det ska vara perfekt från början och men annars ledsna på det. Den här gången hade jag en aning om vad det kunde vara för fel och kunde bara inte nöja mig.