söndag 4 mars 2012

Semmelbak igen + recept

Efter mitt allra första semmelbak när det var fettisdagen, när det inte helt blev som jag hade velat, var jag bara tvungen att prova igen. Jag följde Roy Fares (bl a Årets konditor 2010) recept nedan, vilket jag även gjorde första gången. Den här gången gräddade jag semlorna med varmluftsfunktionen på ugnen, vilket verkade göra susen. Semmelbullarna blev gyllenbruna i tid, och jag slapp ha dem i ugnen lika länge som sist, så de blev mycket saftigare. Jag använde mig också av nystött kardemumma och vilket lyft på smaken jämfört med gammal färdigmald kardemumma! På bilden är en liten minisemla, vilket jag gjorde alla semlor som - perfekt storlek när man inte har samvete nog att äta en hel normalstor semla. :) Jag har även lärt mig snitsen på att få ut ett trekantigt lite tjockare lock.

Semlor
Ingredienser
Beräknat för 14 portioner
Vetedeg
Fördeg:
200 g  mjölk (2 dl)
300 g  vetemjöl (5 dl)
25 g  jäst
150 g  vetemjöl (2 1/2 dl)
1 st  ägg
2 g  salt (1/2 tsk)
5 g  kardemumma (1 msk)
80 g  smör
80 g  strösocker (1 dl)
Mandelfyllning:
500 g  mandelmassa
50 g  mald mandel (1 dl)
50 g  hackad mandel (1/2 dl)
5 g  kardemumma (1 msk)
20 g  vaniljsocker (2 1/2 msk)
90 g  florsocker (1 1/2 dl)
150 g  mjölk (1 1/2 dl)
1 liter  grädde


Gör så här:
Fördeg:
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min.
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i ca 4 minuter tills degen är välblandad. Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/st. Runda bullar med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5 ? 2 timmar.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8 min.
Mandelfyllning:
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning.

Källa: Roy Fares recept från SVT-programmet Go'kväll.

2 kommentarer:

  1. Jag är imponerad över att du testar igen! Jag är sådan som helst vill att allt ska bli perfekt första gången jag testar annars får det vara! och de ser ju sjukt snygga och goda ut dessutom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Nina! Vad kul att du hittade hit!
      Känner igen det där med att vilja att det ska vara perfekt från början och men annars ledsna på det. Den här gången hade jag en aning om vad det kunde vara för fel och kunde bara inte nöja mig.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...