måndag 28 maj 2012

30-årstårta - en tårtchock


I helgen var det 30-årsfest för Jenny och Petri. Vi grillade i Svandammsparken och spelade Draw hemma hos Jenny. Som present gjorde jag denna tårta, en önskan av Jenny framförd redan för ett år sedan, då jag började intressera mig för tårtdekorering. Hennes önskan var en god tårta dekorerad med en tvist. Hur enkelt var det att få till då? Tvist?! Det var mycket grubblande. En tårta som inte skulle för "stel", inte ha någon som helst association till bröllop (eftersom det är två vänner som fyller år) och inte vara för tjejig. Så här blev resultatet.


En hög tårta ville jag göra, och det blev den, men inte bara hög, den blev stoooor! Den största tårtan jag gjort hittills. Den var 30 cm hög och 24 cm i diameter och vägde hela 10 kg.

Samma dag som tårtan skulle bli klar åkte jag iväg till andra sidan stan och köpte sugarpaste, den jag hade hemma räckte inte och var för gammal för att det skulle bli smidigt. Jag köpte 4 kg sugarpaste, och jag använde 3.5 kg när jag kavlade ut och skulle täcka tårtan. Det tog kanske 4-5 omtag innan jag fick en någorlunda jämn och rund utkavlad deg. När jag skulle täcka tårtan första gången sprack det längs kanterna på grund av egentyngden. I slutändan blev det något kilo över av sugarpasten som jag kunde dekorera med.

 

Surprice! Den lilla tårtan var en "fejdad" tårta som gick från mörkrosa till nästan vitt, en så kallad Pink ombre (white) velvet cake med hemgjord lemoncurd och hallonmousse. White velvet cake är en mjuk och len tårta, och väldigt ljus eftersom den endast innehåller äggvita och inte äggula.


 Tårtan var som ni ser lite tuff att skära sig igenom.

Den stora tårtan är en lyxig Choklad- och espressotårta från fina boken Lomelinos tårtor från den underbara bloggen Call me cupcake. Jag gjorde tre satser av tårtan, vilket gav 10 tårtbotten. Egentligen hade jag 12 botten, men chokladkrämen jag hade gjort räckte inte. Jag fick istället göra en extra sats chokladkräm dagen efter och spara två tårtbotten.

En effektfull 10-lagerstårta gav häpna reaktioner

Tårtan blev väldigt uppskattad och gav roliga, positiva reaktioner, vilket gladde mig enormt. :) Ja just det, 20 mätta personer lyckades äta en fjärdedel av den stora tårtan och tre fjärdedelar av den lilla....

2 kommentarer:

 1. Häftig tårta! Går att beställa av dig om vill ha en speciell kreation vid något festligt tillfälle?

  Jag tänkte göra en mera traditionell jordgubbstårta nästa vecka då jag fyller år - kanske dekorerar jag den med penséer från trädgården för att chocka lite :-)

  Ha det bra,
  Svensson

  SvaraRadera
 2. Absolut, visst kan du beställa en tårta! :)
  Åh jordgubbstårta som är så gott! Det blir nog jättefint med lite penséer på, hoppas de inte är giftiga bara. Grattis i förskott! :)
  Ha det bra du med!
  /Lyna

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...