Det gick rätt fort att komma på en design på tårtan, men det tog desto längre tid att få idén genomförd....
12-bitars mjölkfri kanintårta med hallonmousse och vaniljmousse, 20 cm i diameter och 10 cm hög |
Kaninen, den modellerade som är på tårtan, tog mig fem försök innan jag blev nöjd. Så jag satt och gjorde en kanin per kväll som blev misslyckad, kväll efter kväll. Den första kaninen var för tjock, den andra blev flammig, den tredje såg ut som en säl, den fjärde var faktiskt inte illa, även fast den från början såg ut som ett sött litet monster, den var både söt och lite goofy, men den passade inte in på stilen på den tänkta tårtan. Så i sista sekund gjorde jag en till, denna.
Runt hela sidan på tårtan hade jag siluetter av olika kaniner, blommor och gräs, några fjärilar och en duva.
Lika fin runt hela tårtan =) |
Roterande:
Den mjölkfria aspekten av tårtan då? Tårtbotten var inga problem, jag använde ett välbeprövat recept på tårtbotten "lika delar" som ändå inte kräver mjölk och använde mannagryn istället för ströbröd för att bröa formen. Sedan hittade jag ett par recept på mjölkfri fyllning, en hallonmousse och en vaniljmousse. Recepten finns här under. För att spackla tårtan använde jag marshmallowsmörkräm med vaniljsmak och ersatte med mjölkfritt smör. För att täcka och dekorera tårtan använde jag Dekorfondant, en allergivänlig sugarpaste jag brukar täcka och dekorera mina tårtor med.
Mjölkfri hallonmousse:
200 g frysta hallon
4 gelatinblad
1 dl florsocker
2 dl kylskåpskall luftig visp (Carlsham)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp hallonen under ett par minuter och sila genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Smält genast ner gelatinbladen i hallonpurén och blanda i florsockret och låt svalna. Vispa den luftiga vispen med elvisp. Häll i hallonpurén i den luftiga vispen under kraftigt vispande. Låt svalna i minst 30 min.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp hallonen under ett par minuter och sila genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Smält genast ner gelatinbladen i hallonpurén och blanda i florsockret och låt svalna. Vispa den luftiga vispen med elvisp. Häll i hallonpurén i den luftiga vispen under kraftigt vispande. Låt svalna i minst 30 min.
Vaniljmousse:
Oatly vaniljvisp 1 paket
0,5 paket kylskåpskall luftig visp (Carlsham)
Gelatinpulver för kalla desserter
Vispa vaniljvisp och grädde. Tillsätt gelatinet under vispning.
Jag får lägga till att den smakade förträffligt och även de mjölkallergiska barnen lät sig väl smaka - mums!
SvaraRaderaÅh, tack Karin! Vad roligt att höra! =D Jag tyckte vaniljmoussen smakade godiset "sockerbitar", vilken var en rolig överraskning! =)
Raderaåh den är ju helt underbar,och kaninen blev jättefin.
SvaraRaderaTack snälla! :)
RaderaVilken fin tårta!
SvaraRaderaJag ska prova ditt recept på de bägge mousserna till sonens 1 års dag. Det är lite mer utmaning för mig som nybörjare att baka mjölk- och äggfritt men det ska nog gå :)
Tack! Det går säkert bra! :) Lycka till!
RaderaSpännande recept! Står i skrivande stund och lånar.
SvaraRaderaMen HUR mycket gelatin använder du till vaniljmoussen?
Kika gärna Instagram eller Facebook under "CakeMilla"
RaderaHej!
RaderaOj, det var ett tag sedan det här... Jag skulle gissa på att det var en hel påse. Lycka till!
Hur mycket Gelatinpulver i vanilj moussen???
SvaraRaderaHej!
RaderaOj, det var ett tag sedan det här... Jag skulle gissa på att det var tills önskad konsistens uppnåtts. Ledsen för att jag inte kan ge ett bättre svar. Lycka till!